Pædagogisk praksis på VGT
Undervisningen på VGT er afvekslende og engagerende. Et undervisningsmodul er 90 minutter, og der lægges vægt på, at mange forskellige arbejdsformer anvendes i løbet af det enkelte modul. I både HF og STX har underviseren fokus på løbende feedback og formativ evaluering i arbejdet med både den mundtlige og den skriftlige faglighed.
En del af det skriftlige arbejde foregår på klassen med læreren som vejleder. Eleverne overdrages gradvist mere selvstændigt ansvar for den skriftlige produktion således, at en stadigt større del af dette arbejde laves som hjemmearbejde. Det er imidlertid stadig processen, som læreren har fokus på og giver feedback på, frem for det færdige skriftlige produkt.
Elevinddragelse er et vigtigt princip for os, og læreren vil i størst muligt omfang involvere eleverne i valg af emner og arbejdsformer. På VGT arbejder lærerne sammen i professionelle læringsfællesskaber om det pædagogiske arbejde i den enkelte klasse. Lærerteamet aftaler i fællesskab konkrete og fælles pædagogiske indsatser og aktioner, der skal sikre god faglig trivsel og størst mulig læring for alle elever.
VGT vil i de kommende år arbejde for, at AI-værktøjer integreres på en hensigtsmæssig måde i undervisningen på en måde, så der også skabes en bevidsthed om, hvornår AI kan stå i vejen for reel læring.
I HF på VGT er det overordnede pædagogiske princip ”synlig læring”. Det betyder bl.a., der præsenteres klart program og klare læringsmål for det enkelte undervisningsmodul. På HF anvendes et fælles sprog, der gør det lettere at tale om elevernes arbejde på vejen til de faglige mål. Derfor tales der om ”fixed/growth mindset”, ”surf-modellen”, ”the gap” mm. HF på VGT er lektielet, men ikke lektiefrit.
Ofte bruges der tid i klassen til at læse og forstå teksterne sammen. Eleverne skal arbejde med en lang række skriftlige opgaver; her foregår en del af arbejdet på klassen med sparring og vejledning fra klassekammerater og fra læreren, mens en anden del af arbejdet foregår som hjemmearbejde.
Pædagogiske indsatsområder for skoleåret 2024-25
I skoleåret 25-26 vil nedenstående indsatser have særligt fokus. Tovholder for arbejdet er skolens motivationsudvalg med to ledelsesrepræsentanter. Udvalget vil løbende involvere og forpligte hele lærergruppen i arbejdet, fx på PR-møder og pæd. eftermiddage:
– Inddragelse af eleverne i arbejdet og overvejelserne om motivation og elevrelationer, fx i form af deltagelse i PR-møder, interviews, fokusgrupper, drømmeværksted. Elevstemmer skal høres og synliggøres for lærere/ledelse
– Indsats mht. klasserelationer: Der skal klar struktur for OU-timer/”Klassens time” for klassen selv og på tværs af årgange. Evt. progressionsplan for arbejdet med klassefællesskab i OU-timerne (koblet til Netwerk-arbejdet)
– Fokus på faglig trivsel (opfølgning på Ane Qvortrups forskning), fx i form af intern efteruddannelse
– Fokus på relationskompetencer (Louise Klinge), fx i form af intern efteruddannelse